Η Παναγία της Ελλάδας

Πάντοτε της είχαν αδυναμία οι Έλληνες, την ίδια αδυναμία που έδειχναν και στον Υιό της· αδυναμία η οποία αποτυπωνόταν στο γεγονός ότι, κάθε λίγο και λιγάκι, και δι’ ασήμαντον αφορμήν, κατέβαζαν Χριστοπαναγίες — το όνομά της (δεν είχε παράπονο) το είχαν όλοι στα χείλη τους. «Δεν είχε παράπονο» που λέει ο λόγος, δηλαδή. Διότι, τελευταία, είχε πια παραγίνει το κακό, δεν μπορούσε πλέον να βρει στιγμή ησυχία. Κι αυτό, επειδή, όποτε κάποιος την επικαλείται, η Παναγία της Ελλάδας τον ακούει, την Παναγία της μέσα.

Άυπνη πια από τις χιλιάδες Χριστοπαναγίες κάθε μέρα, όλη τη μέρα κι όλη τη νύχτα, ζήλευε την Παναγία των Παρισίων, η οποία μια χαρά τα ’χε καταφέρει η κυρά:  εμφανιζόταν ως «Νοτρ Νταμ», παρίστανε τον μητροπολιτικό ναό των Παρισίων, είχε μπει και σε όλους τους τουριστικούς οδηγούς του κόσμου, είχε μεγάλο σουξέ, και έτσι μπορούσε ωραιότατα, η Παναγία των Παρισίων, να διακοπεύει ανενόχλητη στους εφτά ουρανούς. Είχε, λέει, εμπορικό σουξέ, και είχε αναθέσει σε κάτι αρχαγγέλους εκεί πέρα να ακούνε αντ’ αυτής.

Αντιθέτως, η Παναγία της Ελλάδας ήταν καταδικασμένη να ταράζεται ακατάπαυστα, πολλά νεύρα, παιδί μου, οι Έλληνες τελευταία: «Το Χριστό σου και την Παναγία σου», «Την Χριστοπαναγία σου», «Έλα, Παναγία μου», «Ε, δεν έχεις την Παναγία σου…» — αμ, αυτό; Δεν της έφτανε η τριπλοβάρδια, δεν της έφτανε που δεν είχε καταφέρει να κλείσει μάτι από το Μνημόνιο Ι, κοίτα να δεις τώρα που είχε πια πάρει και τη θέση του Θεού στις προσφωνήσεις.

«ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΤΟΝ ΘΕΟ ΣΟΥ, ΡΕ!» άρχισε μια μέρα να τσιρίζει μόνη της, αναγκάζοντας και τον Θεό να πάρει λίγο το βλέμμα του από την οθόνη του υπολογιστή, όπου την έβγαζε όλη τη μέρα βογκώντας: «Πω, ρε πούστη Μου· πρέπει να κάνω γυμναστική». Η εικόνα του της ανέβασε κι άλλο την πίεση. Και συνέχισε: «Μάθετε επιτέλους να μιλάτε σωστά: “Δεν έχεις ΤΟΝ ΘΕΟ ΣΟΥ”, λέμε — ΟΧΙ “ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥ”!!!». Ναι, είχε πάθει νευρικό κλονισμό. Τόσο χάλια ήταν, λοιπόν, η κατάστασή της, που ανάγκασε τoν Θεό της Ελλάδας να πάρει το βλέμμα του από την οθόνη του υπολογιστή, όπου είχε μόλις βάλει στη διαδικτυακή μπαρμπουτιέρα δύο ονόματα («Πικραμμένος» και «Καμένος»), κι ετοιμαζόταν να πατήσει το enter να δει πιο θα βγει («Μα πόσο δίκαιος είμαι, ρε πούστη Μου», σκεφτόταν). Αλλά δεν πρόφτασε.

«Γυναικείες υστερίες… Γαβριήλ, έλα πάρε την Παναγία Μου μέσα»

Κι αυτό ήταν το τελειωτικό χτύπημα για την Παναγία της Ελλάδας. Λιποθύμησε. Έπεσε πάνω στο πληκτρολόγιο. Πάτησε enter. Η διαδικτυακή μπαρμπουτιέρα αποφάσισε: Πικραμμένος. Ο Θεός της Ελλάδας μουρμούρισε: «Πσσς! Μα πόσο δίκαιος είμαι, ρε πούστη Μου. Μου αξίζουν διακοπές με την Παναγία των Παρισίων»…

Λέγεται πως, κατόπιν τούτου, η Παναγία της Ελλάδας έχασε από το σοκ την ακοή της, και ότι συστήνεται πλέον ως Παναγία των Πατησίων. Φημολογείται, επίσης, ότι οσονούπω σε όλες τις εκκλησίες θα αναρτηθεί η εξής πινακίδα:

«Μην επικαλείσθε το όνομα της Παναγίας επί ματαίω».

Το κείμενο αυτό είναι απάντηση στο κείμενο του N.V. Gogol, «Ο Θεός της Ελλάδος» https://ypogeiadiadromi.wordpress.com/2012/05/18/%CE%BF-%CE%B8%CE%B5%CF%8C%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%BF%CF%82/

Advertisements

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s