Νταϊρέκτλι του δε χελ εντ μπιγιόντ (μέρος γ’)

[Στα προηγούμενα, α και βου, είχαμε γνωρίσει στα πεταχτά τον αρχάγγελο Ουριήλ που κάλεσε για επείγουσα κομματική δουλειά τον Παΐσιο που φάνηκε ότι θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Αυτός, μετά από διάφορες επονομαζόμενες σαχλαμάρες για να περάσει ο χρόνος, εμφανίζεται μπροστά σε πάνελ Αγίων.]

«Λοιπόν, Παΐσιε, στο θέμα μας», άρχισε πριν προλάβει να καλοκαθίσει ο Άγιος Κωνσταντίνος. Η αυταρχική συμπεριφορά δεν εκλείπει με την αγιοποίηση ιδίως αν στην γήινη ζωή σου ήσουν αυτοκράτορας και έγινες Άγιος στο καπάκι, μόλις ετελεύτησες. «Χρόνο έχουμε, το μόνο μπόλικο που θα έλεγαν οι λαϊκοί, αλλά αυτό δε σημαίνει πως θα τον σπαταλήσουμε μέχρι τις δίκες της όστιας». Αυτό το τελευταίο δεν έγινε ξεκάθαρα κατανοητό, αλλά έτσι είναι η Θεία Χάρις, σκέφτηκε ο Παΐσιος, φανερώνεται με μυστήρια.

«Τα ζητήματα με το ελληνορθόδοξο ποίμνιο τα γνωρίζεις. Αλίμονο, τόσες εισηγήσεις έχω κάνει στις συνελεύσεις θα έπρεπε πλέον να τα ξέρετε όλοι απέξω κι ανακατωτά». Ο Παΐσιος δεν ήταν τόσο σίγουρος ότι είχε παρακολουθήσει όλες τις εισηγήσεις με τη δέουσα προσοχή, ίσως κάποιες στιγμές να είχε αποκοιμηθεί με τα μάτια ανοιχτά. Βέβαια, δεν θα τολμούσε να το αναφέρει. Αυτό στην καλογερική αργκό κάποιοι το έλεγαν θεοπτία, δηλαδή να βλέπεις  εκείνη την ώρα τον Θεό. Για κάποιους άλλους όμως η εξήγηση ήταν απλή : γήινη ανία και νύστα.

«Ίσως να σου διαφεύγουν οι τελευταίες εξελίξεις.», πήρε το λόγο ο Άγιος Σέργιος, που ήταν γλυκομίλητος και πολιτισμένος παρά τη στολή εκατόνταρχου. Ήταν γνωστή η παρηγορητική στάση του με ότι καταπιανόταν. «Με δύο λόγια, στην Ελλάδα μετά τις τελευταίες εκλογές το μέλλον των πιστών και των απίστων προμηνύεται ιδιαιτέρως επικίνδυνο. Κυβέρνηση δεν έβγαλαν, οι Έλληνες είναι έτοιμοι για άλλη μια φορά στην ιστορία τους να…»

«Να τα κάνουν μπάχαλο, οι σκερβελέδες. Οι σαλτιμπάγκοι, οι καραγκιοζαραίοι, οι ανεκδιήγητοι, τα κοπρόσκυλα. Που πρώτα σκέφτονται με τη κοιλιά, μετά με τα λαγόνια και μετά με τη καρδιά. Ή μερικές φορές κι ανάποδα. Πάντως από μυαλό, τίποτα», τον έκοψε ο Άγιος Βάκχος που ήταν σχεδόν πάντα υπερβολικά λαϊκός για άγιος, και παρότι φορούσε κι αυτός στολή εκατόνταρχου έμοιαζε περισσότερο με πελάτη καφενείου Κυριακή μεσημέρι και μάλιστα περασμένες δώδεκα που έχει βγει μια πρώτη γύρα αποσταγμάτων. Αλλά αυτή ήταν και η δύναμή του : ο πλέον προσιτός Άγιος ανατολικά της Εδέμ. «Ξέρεις τι θα γίνει τελικά, έτσι; Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των νέων εκλογών στο εγγύς μέλλον, το Θείο Σχέδιο αναφέρει βία, φτώχεια, ανέχεια, ασθένειες, τις δέκα πληγές του Φαραώ. Μη σου πω και δώδεκα.»

«Βάκχε, είσαι όπως συνήθως πολυλογάς και σου ξεφεύγουν. Δεν είναι η ώρα για παράλογες ρατσιστικές φλυαρίες για το ποίμνιό σου. Και για λόγια τόσο ανάρμοστα, ιδίως από χείλη που, Θού Κύριε θύραν περιοχής περί αυτών …»,  ανταπάντησε ο Σέργιος.

«Κοιτάξτε, αγαπητέ Παΐσιε», τους έκοψε η Αγία Μαρκέλλα ρίχνοντας και μια απαξιωτική ματιά στο πάνελ δίπλα της, «Ας αφήσουμε τις εισαγωγές κι ας πάμε στο ζουμί». «Η Αγία Καθοδήγηση αποφάσισε να επέμβει δυναμικά στα πλαίσια της πολιτικής της Θείας Πρόνοιας που όπως ξέρεις αποφασίστηκε στο τελευταίο, το 675ο Συνέδριο». Όλοι έκαναν προσπάθεια να μην ρίξουν το βλέμμα τους στη σκοτεινή γωνία που έλαμπαν τα μάτια του Άγιου Ραφαήλ, φέρνοντας το αντίθετο αποτέλεσμα. «Θα γνωρίζεις, ότι σύμφωνα με το καταστατικό η επέμβαση του Κόμματος του Θεού στα γήινα, πρέπει να γίνει διαμέσου ενός Αγίου και μάλιστα εγκατεστημένου σε ομώνυμο και αν είναι δυνατόν περιώνυμο ναό ή εναλλακτικά και σε επείγουσες περιπτώσεις με αγγελική δράση, με την ευθύνη της Πανάγιου Γραφείου και μόνο.»

«Οπότε, Παΐσιε, ερχόμαστε στο θέμα σου», πήρε το νήμα ο Κωνσταντίνος. «Θα αγιοποιηθείς με διαδικασίες εξπρές. Απόφαση του Πανάγιου Γραφείου. Θα κατασκευαστεί με θαυμαστό τρόπο σε 24 ώρες ναός σου, στο κέντρο της Αθήνας. Ναι, ξέρω τις ιδιαίτερες σχέσεις σου με την βόρεια Ελλάδα, αλλά οι συνθήκες είναι έκτακτες και πρέπει να δείξεις κομματικό, πάνω απ’ όλα πατριωτισμό. Απόφαση του Πανάγιου Γραφείου. Θα κατέλθεις και θα εγκατασταθείς στον ναό, όπου και θα είναι η βάση σου, κατά το καταστατικό. Από σήμερα το πρωί είσαι και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής με κοοπτάτσια. Απόφαση του Πανάγιου Γραφείου. Θα θαυματουργήσεις κατά το δοκούν, εφαρμόζοντας τις αποφάσεις του Συνεδρίου και της πρόσφατης Ολομέλειας για τις ανάγκες της σκληρής και μεθοδικής, πλέριας οργανωτικής ανάπτυξης της πολιτικής της Θείας Πρόνοιας. Απόφαση του…»

«…Πανάγιου Γραφείου, μάλιστα», είπε με ανοιχτό το στόμα ο γέροντας.

«Αυτά και σιδεροκέφαλος, συνάγιε». Και σαν να ήθελαν να λήξει πριν γίνει κάτι δυσάρεστο ή σα να ήθελαν να απομακρυνθούν από τη παραλία που ήξεραν πως έρχεται τσουνάμι, σηκώθηκαν και έτρεξαν προς τη πλαϊνή αιθέρια έξοδο. Ο Παΐσιος με χίλιες ερωτήσεις παρά την έκπληξή του προσπαθούσε να τους απευθύνει το λόγο με «μα…» και «θα ήθελα..» και «να σας ρωτήσω…» και «μήπως…», αλλά η αίθουσα άδειασε πιο γρήγορα από φτερούγισμα περιστεράς.

Βέβαια, δεν άδειασε τελείως. Στη σκοτεινή γωνιά παρέμεινε ακίνητος στη θέση του, ο Ραφαήλ. «Ας πούμε εμπιστευτικά δυο λογάκια ακόμη», ακούστηκε η καυτή φωνή του, όταν η αίθουσα είχε σιωπήσει εντελώς.

(Α, ναι, συνεχίζεται…)

Advertisements

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s