Deconstructing Alexis

 

Είχε συνέντευξη τύπου χτες ο Αλέξης. Ήταν πολύ σοβαρός, πάρα πολύ σοβαρός, όπως πάντα τώρα τελευταία. Τέρμα τα χαμόγελα και η ελαφρότης. Τώρα έχει δουλειές. Πρέπει να πουλήσει το νέο προϊόν, τον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Να προσελκύσει επενδυτές, που θα λαμβάνουν μέρος στις αποφάσεις.

Σκοπός και καθήκον του νέου φορέα είναι, όπως λέει ο Αλέξης, «να σταματήσουμε τη καταστροφή, να οργανώσουμε την ανατροπή, να σχεδιάσουμε την ανοικοδόμηση της πατρίδας μας». Με αυτή τη σειρά, έτσι; Πρώτα ανατρέπουμε και μετά σχεδιάζουμε. Λίγο σαν το γήπεδο της ΑΕΚ στη Φιλαδέλφεια: πρώτα το γκρεμίζουμε και μετά τρέχουμε να βρούμε πού θα παίζουμε. Οργανωμένα πράγματα.

Και συνέχισε: «Θα τα καταφέρουμε, αν έχουμε τον λαό μαζί μας», είπε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας με ικανοποίηση ότι ήδη, στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν γίνει 550 ανοιχτές συνελεύσεις με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων πολιτών. Πράγματι, η συμμετοχή ήταν πάντα των ίδιων 20 πολιτών. 20Χ550=δεκάδες χιλιάδες πολίτες.

Στο πλαίσιο του γενικού εκδημοκρατισμού, ο ΣΥΡΙΖΑ «θα καθιερώσει τον θεσμό δημοψηφισμάτων στο κόμμα για τη λήψη αποφάσεων στα μεγάλα θέματα». Στο κόμμα, έτσι; Να εξηγούμαστε. Τα μέλη του κόμματος θα ψηφίζουν για τη στάση του κόμματος στα μεγάλα θέματα. Όχι όλος ο λαός. Μην τρελαθούμε κιόλας – να ζητάμε τη γνώμη του πάσα ένα για τα μεγάλα θέματα. Α, και μετά, αφού αποφανθεί ο κορμός, βλέπουμε τι θα κάνουμε και με τα κλαράκια της κυβέρνησης, τους κομουνιστές, τους ανανεωτικούς και τους σοσιαλδημοκράτες. Εξάλλου, κλαράκια είναι. Λυγίζουν και σπάνε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πολιτική συμμαχιών, ο κ. Τσίπρας είπε ότι το κόμμα του απευθύνεται πρωτίστως στις προοδευτικές αριστερές δυνάμεις.
Εδώ, Χιούστον, γουί χαβ α πρόμπλεμ. Ποιες προοδευτικές αριστερές δυνάμεις – κάτσε να δούμε ποιους έχουμε: τους κομμουνιστές, αλλά όχι του ΚΚΕ, γιατί δεν θέλει· την ανανεωτική αριστερά, αλλά όχι τη ΔΗΜΑΡ γιατί έχει γίνει μερκελίστρια· τη σοσιαλδημοκρατία, αλλά όχι το ΠΑΣΟΚ γιατί είναι επίσης μερκελιστές εκεί, εκτός από αυτούς που δεν είναι, και έχουν ήδη έρθει στον ΣΥΡΙΖΑ. Ε, εντάξει, πέντ’-έξι θα τους βρει, δεν είναι θέμα. Απλώς θα τους βρει έξω από τη Βουλή. Μέσα, είπαμε: θα σχεδιάσουμε μετά. Εξάλλου, υπάρχει και ο γλάρος για καβάτζα.

 Για τον εκλογικό νόμο, ο κ. Τσίπρας είπε ότι υπάρχει ανάγκη για εκλογικό σύστημα που θα σέβεται την ψήφο των πολιτών. Αλλά μην το παρακάνουμε κιόλας στον σεβασμό, με απαιτήσεις για απλές αναλογικές και τέτοια, γιατί «πρέπει να προκύψει σαφής κοινοβουλευτική πλειοψηφία σωτηρίας της κοινωνίας και με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει σε θεσμικές αλλαγές, που αφορούν όχι μόνο το εκλογικό σύστημα, αλλά και την οργάνωση του κράτους, την αντιμετώπιση της διαπλοκής και νέο Σύνταγμα». Και βλέπουμε. Αλλά μπορεί και όχι.

 Κληθείς να σχολιάσει τις συζητήσεις για ανασυγκρότηση της Κεντροδεξιάς, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι η πολιτική ζωή «λατινοαμερικανοποιείται». Δηλαδή; Βολιβιοποιείται; Αργεντινοποιείται; Και εν πάση περιπτώσει, τι ρατσισμός είναι αυτός; Όπως τότε που είπε ο Στουρνάρας, «Μη γίνουμε Αργεντινή». Τέτοιος ρατσισμός!

Τέλος, ο Αλέξης εκτίμησε ότι «οι επόμενες εκλογές θα κριθούν από την απάντηση που έχει να δώσει κάθε δύναμη σε σχέση με την επόμενη ημέρα, αν μπορεί, δηλαδή, να δώσει ένα όραμα για τον λαό», υπογραμμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει αυτό το πλεονέκτημα». Το απέδειξε, άλλωστε. Αν και δεν μας είπε ποιανού ακριβώς γέροντα είναι το όραμα πως την άνοιξη θα γίνουν εκλογές. Ή από ποιες ψυχοτρόπες ουσίες προκύπτει. Πάντως, δεν είναι και πολύ εύκολη δουλειά το όραμα. Δεν είναι παίξε-γέλασε να ενσωματώνεις οποιοδήποτε αίτημα ακούς γύρω σου, στο δρόμο. Κι έχει και μια νοσταλγία όλο αυτό, μια γλυκιά νοσταλγία. Τέτοια πολιτική οραμάτων είχαμε 30 χρόνια ν’ ακούσουμε. Άντε, μωρέ, συγκινήθηκα τώρα.
Image
[Αλέξης: “Τι ώρα είναι, λέει, το επόμενο όραμα;”]

Advertisements

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s